Шихан Сугавара Тетсутака

Шихан Сугавара Тетсутака Шихан Сугавара Тетсутака

Сугавара Тетсутака е роден в Хокайдо през 1941 г.

През 1960 г. започва да се занимава с Айкидо в Хомбу доджо, Токио под ръководството на О-Сенсей Уешиба Морихей и става учи-деши на О-Сенсей в Ибараки доджо през 1961 г.

През 1964 г. се завръща в Токио и постъпва в университета Чуо.

Сугавара Тетсутака е насочен от О-Сенсей да практикува повече техники с оръжие и воден от този си интерес започва да изучава Теншин Шоден Катори Шинто рю от 1975 г., като през 1986 г. получава лиценз за преподавател — кьоши.

През 1995 г. Сугавара Сенсей получава седми дан Айкидо от Дошу Уешиба Кишомару.

Сенесей Сугавара също така изучава окинавско Годжу рю каратедо под ръководството на майсторите Мияги Ясуичи, Хигаонна Морио и Като Томоюки. Получава пълен лиценз за преподаване и на тази традиция.

Като допълнение към японските бойни изкуства, Сенсей Сугавара изучава Тай Чи Чуан и други китайски бойни изкуства от майсторите Луджиян Син и Син Янлин. Голяма част от Тай Чи Чуан той въвежда в своя Айкидо стил.

През 1973г. в гр. Токио Сугавара Тетсутака основава изследователско-издателска компания Minato, която днес е прераснала в институт за бойни изкуства — Sugawara Martial Arts Institute. Неговите последователи практикуват в 12 страни по света.

Издателството му публикува литература на тема бойни изкуства, включително и поредицата от пет части „Традиционно Айкидо” на Сайто Морихиро както и поредицата от три части „Божеството и меча” на Отаке Рисуке.

Сугавара Тетсутака също така е автор на редица книги на тема Айкидо и китайски бойни изкуства, както и за азиатската металургия и военна история.